Welkom Nieuws ! Ontstaan Bieren Bieren op maat Waar Verkrijgbaar Contact

4 Pajot – Nieuws

11 Maart 2022 - Gambaboer Eric De Muylder uit Ternat brouwt in samenwerking met creatief brouwer Raymond De Saegher van brouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek een Gambabier.

Vlezenbeek/Ternat: - Gambaboer Eric De Muylder uit Ternat brouwt in samenwerking met creatief brouwer Raymond De Saegher van brouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek een Gambabier. Om het bier die naam alle eer aan te doen, worden in het brouwproces ook effectief schaaldieren gebruikt.

Over gamba’s kweken, kan je Eric De Muylder nog maar weinig leren. De knepen van het bier brouwen heeft hij echter niet onder de knie waardoor hij voor een klein zijproject van zijn gambaboerderij in Ternat aanklopte bij brouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek. “Ik was op zoek naar een passend drankje dat geschonken kon worden tijdens het degusteren van mijn gamba’s”, zegt Eric. “Uiteindelijk kwam ik uit bij Raymond van 4Pajot brouwerij uit Vlezenbeek. Hij weet alles over brouwen en foodpairing.” Het resultaat van die samenwerking tussen Eric en Raymond is een hoppig, blond en fris Gambabier. Om het brouwsel die naam alle eer aan te doen, worden in het brouwproces ook effectief schaaldieren gebruikt. “Een gambasmaak zal je voor alle duidelijkheid niet terugvinden in het bier”, zegt Eric. “Maar bij het brouwproces komen echt wel schaaldieren te pas. De schaaltjes van de gamba’s worden gebruikt in het filterproces. In de serres van de kwekerij staat ook citroengras dat ik ooit meenam uit de Seychellen. Stengels van die plant zijn gebruikt en geven het brouwsel een extra frisse smaak”. De gambaboer verkoopt het bier aan particulieren maar serveert het vooral ook aan groepen die een rondleiding krijgen op de boerderij.


24 Maart 2020 - Leveringen aan huis mogelijk tijdens Corona!!!

Vlezenbeek: - Beste vrienden, bierliefhebbers, brouwgenoten, Ik hoop dat jullie nog gezond zijn. Zoals overal zijn ook bij 4Pajot alle bezoeken, open deur, brouwcursussen afgelast. Om deze moeilijke dagen thuis door te komen wilt U misschien toch wel een biertje. Kom deze aub nu even niet halen in de brouwerij, ik bezorg ze echter graag bij U thuis. We kunnen dit op een veilige manier organiseren: U bestelt per mail of telefoon. Ik breng de doos aan uw deur of op een afgesproken plaats afzetten. En desinfecteer deze met alcoholspray. U krijgt een factuur per mail en schrijft het bedrag over op bankreknr: BE38 1030 4541 5872

Momenteel heb ik deze bieren in het aanbod:

In flessen 50cl : per doos van 20 flessen 72€ incl BTW en bezorging

WutteMie
StouteMiel
Blaftuurke
Spitfeier
BrueghelFietsbier

In flessen 33cl : per doos van 20 flessen 46€ incl

Eleveurke
Victorius Gouden
Victorius V100 zilver

Een doos mengen met verschillende soorten kan, binnen hetzelfde flesformaat. Een beschrijving van de bieren vind je ook op mijn website www.4pajot.be en https://victorius.info Bierglazen 4Pajot (18cl) of Victorius (33cl) aan 3€ Bedankt om lokale producenten te steunen en hou het gezond, veilig en positief!!!


26 April 2019 - Ons nieuwe biertje “Victorius – Gouden bier”!

Vlezenbeek: - Raymond De Saegher van de artisanale bierbrouwerij 4 Pajot uit Vlezenbeek heeft een nieuw biertje gecreëerd de “Victorius – Gouden bier”. Een ambachtelijk bier van hoge gisting met hergisting op de fles alc. 7,5%. Dit Victorius bier is ontwikkeld ter ere van Victor Boin: Belgisch Olympisch atleet, vliegenier, journalist, mecenas en humanist (1886 -1974).

“ Ik heb de vraag gekregen van de familie van Victor Boin om een bier te creëren om Victor Boin te herdenken. volgend jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat hij als eerste atleet ooit in de sportgeschiedenis de Olympische Eed afgelegd heeft tijdens de Olympische spelen te Antwerpen in 1920. De kleur van het bier heeft een link naar de Olympische spelen want het heeft een gouden kleur. Victor Boin nam aan de spelen van 1908 Londen, 1912 Stockholm en 1920 Antwerpen deel in drie verschillende disciplines en heeft drie medailles gewonnen in het schermen en waterpolo. 2019-04-26-artisonale-brouwerij-4Pajot_Victorius_gouden-bier_05Om in het thema van drie te blijven is het bier gemaakt van drie verschillende granen: rogge, gerst en tarwe en drie verschillende mouten en het is ook drie keer gehopt. Tevens hou ik eraan om ook voor dit bier zoveel mogelijk producten uit het Pajottenland te gebruiken. Ik denk dat dit bier een mooie toekomst tegemoet gaat. We zijn trouwens bezig om met het Victorius bier ook een kaas te maken bij Willy van de De Beverse Kaasmakerij en er is ook al een goed resultaat bekomen om er een chocomousse mee te maken.” Dit jaar zal de Victorius voor het eerst geschonken worden, morgen 27 april 2019 op de streekbierenavond van de KLJ Vlezenbeek, daarna op 4 mei op het streekbierenfestival Pajot Ale Land en dan op 12 mei ter gelegenheid van de “Week van de Korte Keten” tussen 9 en 14 uur op het Gemeenteplein in Vlezenbeek.”


24 Mei 2018 - Pajotse Week van de Korte Keten!

Gooik: - De Week van de Korte Keten wil consumenten aanzetten om kort bij huis te winkelen. Ook het Pajottenland springt op kar.

“Het Pajottenland wil tijdens de Week van de Korte Keten vooral de authenticiteit van zijn eigen producten in de kijker zetten. Zo organiseren tal van producenten opendeurdagen. Op zondag 27 mei kan men op bezoek in de microbrouwerij 4 Pajot in Vlezenbeek, in de Heetveldemolen in Tollembeek, in het fruitbedrijf Billens-Vanlaer in Gooik, en in de Fruitburght in Bever. Op zondag 3 juni openen de Fruitburght en de Beverse Kaashoeve de deuren. De Buurderij bij Fruit D'Haemer in Pepingen organiseert een proevertjesmarkt op vrijdag 1 juni en op zaterdag 2 juni kan men deelnemen aan Lambike, een fietstocht langs lambiekbrouwerijen in Beersel met vertrek aan het bezoekerscentrum De Lambiek. Ook horecazaken zetten Pajotse producten in de kijker zoals De Koetsier in Sint-Pieters-Leeuw en De Cam in Gooik. Het Terlindenhof in Herfelingen organiseert een wandeling met streekgids, gevolgd door een proeverij. De Brokantie in Roosdaal verhuurt scooters op 27 mei en 3 juni om op eigen tempo de streekproducenten te ontdekken.
17 Mei 2018 - Hoe kan je Bruegel beter vieren dan met een eigen biertje?

Vlezenbeek: - Het Bruegeljaar in 2019 moet het Pajottenland als streek van Breugel voluit in de kijker zetten. En hierbij mocht ook een eigen biertje niet ontbreken. Voor orgelpunt zorgde microbrouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek.

“Het is een fris blond biertje geworden, een echte dorstlesser. En dat was ook de bedoeling omdat dit hét feestbier moet worden van het Bruegel Fiets Feest in het Pajottenland”, glundert brouwer Raymond De Saegher van 4Pajot. “Dus mocht het zeker niet te zwaar zijn om de fietsers nadien ook nog op de fiets naar huis te krijgen.” Streekeigen product “Het is de gewoonte dat we in de bieren van 4Pajot zo veel mogelijk streekeigen ingrediënten gebruiken en dat is ook nu niet anders met tarwe uit Vlezenbeek en hop uit Sint-Martens-Bodegem. We hebben het gebotteld in flessen van 50 centiliter omdat we er van uitgaan dat je een pintje nooit alleen drinkt”, lacht Raymond. Voorlopig is er 800 liter van gebrouwen. Bedoeling is vooral om het te schenken op het Bruegel Fiets Feest, maar het zal ook al te proeven zijn op een opendeurdag die 4Pajot in de Konijnenstraat in Vlezenbeek organiseert naar aanleiding van de Week van de Korte Keten op zondag 27 mei. Afgelopen weekend werd het in primeur geschonken op het bierfeest van de Lambiekstoempers en kreeg het algemene goedkeuring. Fietsroutes Inmiddels zijn de inschrijvingen voor het Bruegel Fiets Feest van 24 juni geopend. Die dag kan men met de fiets het Pajottenland in al zijn veelzijdigheid ontdekken langs tien verschillende fietsroutes tussen 25 en 90 kilometer. Onderweg kan men op een twintigtal plaatsen stoppen bij producenten van typische Pajotse streekproducten. Starten kan aan de brouwerij Lindemans in Vlezenbeek, het fruitbedrijf Billens in Gooik, aan het Streekproductencentrum in Halle of aan de Heetveldemolen in Galmaarden. Vanaf 15 uur is er een slotfeest bij brouwerij Lindemans met een streekproductenmarkt en een optreden van Coco Junior.

www.bruegelfietsfeest.be

6 Februari 2018 - certificaat Belgische hoppen voor brouwerij 4 Pajot

VLEZENBEEK: – Raymond De Saegher van de artisanale bierbrouwerij 4 Pajot uit Vlezenbeek mocht in het hopmuseum in Poperinge het certificaat ‘Belgische hoppen’ in ontvangst nemen.

4 Pajot gebruikt bijna uitsluitend lokale hoppen van hopkweker Jean De Wael uit Sint-Martens-Bodegem. Die is nog de enige profesionele hopkweker in onze streek. Met de hulp van vrijwilligers van De Orde van de Groene Bel kweekt hij zowel aromahopen, bitterhoppen alsook oude hoprassen. Raymond De Saegher: ” Als ambassadeur van het Pajottenlandmerk gebruik ik zoveel mogelijk plaatselijke producten in mijn bieren. Bijvoorbeeld tarwe, zwarte haver en honing uit Vlezenbeek. Ik gebruik dan ook graag de plaatselijke hopsoorten in mijn bieren. Ik gebruik ze alleen in hun natuurlijke vorm als hopbellen. Hop is trouwens het enige conserveermiddel in mijn bieren die ook niet gefilterd of gepasteuriseerd worden. Ik ben dan ook blij met de erkenning vanuit Poperinge. Het logo ‘Belgische hoppen’ krijgt dan ook een plaatsje op de etiketten van oa. Wutte Mie, Stoute Miel, Guukeneir, Spitfeier en Blaftuurke.”


2 September 2017 - Krasse zestiger Lennikse Chiro Jongens pakt uit met biertje

LENNIK: - De Lennikse Chiro Jongens bestaat 60 jaar en dat willen ze niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Leiding, oud-leiding en volwassen begeleiding boksten een heus feestweekend in elkaar en dat heeft plaats op 2 en 3 september.

De Lennikse chirojongens werden in 1957 opgericht door pastoor Jozef Uytterhoeven en bleef sindsdien een constante in het jeugdbewegingsleven van het dorp. Vandaag telt de groep 14 leiders en een 80-tal leden die iedere zondag een leuke vergadering doorbrengen. Ze trekken jaarlijks op kamp en geven ook een chirofuif. Oud-leiders blijven plakken in de BOLL of Bond Oud-leiding Lennik. De sportiefste onder hen fietsen ieder jaar naar de kampplaats van de groep en nemen er deel aan een minibivak.


25 Juni 2017 - Nieuw bier : Een Saison met honing van pater Sus : "Suske"

VLEZENBEEK: – Vandaag vierde de parochiegemeenschap van Vlezenbeek de oppensioenstelling van pater Scheutist Frans Vermeir ‘SUS’ met een dankviering en de creatie van een eigen bier “Suske”.

Deze voormiddag was de kerk van Vlezenbeek te klein voor de dankviering. Daarna werd in stoet olv de fanfare naar de Merselborre getrokken voor een receptie en middagmaal. Om 15 uur werd dan het evenement “Bedankt Pater Sus” op gang getrokken. Pater Sus ontving en zegende zijn eigen bier het “Suske” dat artisonaal gebrouwen werd in Vlezenbeek. Waarna er een gezellig interactief muzikaal programma volgde waaraan Redoris, zangensemble Akkoord en de KVLV hun medewerking verleenden. Ook de Landelijke Gilde, KWB, KLJ, Davidsfonds,… zorgden ermee voor dat de organisatie vlekkeloos verliep.

19 Februari 2017 - Nieuw bier De Guuëkenèèr wordt gebrouwen in Vlezenbeek

GOOIK / VLEZENBEEK: – volkscafé De Cam uit Gooik heeft sinds vandaag een eigen bier.

Het populaire volkscafé De Cam heeft nu ook een eigen bier en een eigen bierkaas. Je kan er voortaan van een Guuëkenèèr proeven samen de bijhorende, in bier gedrenkte, hoevekaas. Ann Geeroms, zoon Jeroen en dochter Emelie Van Eeckhout gaven het volkscafé De Cam sinds enkele jaren een nieuwe elan. Ze voerden nieuwe gerechten in waardoor ook jonge gezinnen er aan hun trekken komen. Op de vernieuwde spijs- en drankkaart vind je, naast nog meer lambiek en kriek, voortaan ook een eigen bier en kaas.

Kok Jeroen is heel fier op hun nieuwste ‘inwoner’. “Het wordt aangeboden in flessen van een ½ liter. Het is de bedoeling dat je de Guuëkenèèr samen met vrienden drinkt”, vertelt Jeroen. Het etiket vertelt al heel wat over het nieuwe bier. “De voornaamste ingrediënten zijn tarwe uit Oudenaken, Hopbellen uit Sint-Martens-Bodegem en witloofwortelen uit Vlezenbeek. We maken gebruik van ingrediënten uit de streek en sluiten daar mee aan bij de streekproducten die hier al verkrijgbaar zijn.”
20 Januari 2017 - Grootste pensenkermis heeft nu ook eigen biertje.

HALLE: – Als je pensenkermis de grootste van het land is, hoe kan je dan nog verrassen? Wellicht zijn er wel wat opties, maar het Don Bosco Instituut weet de ogen groot te krijgen met... Pensenbier. Ook de cocktailbar wordt vervangen door een biercafé. Komend weekend worden zo'n tienduizend bezoekers verwacht.

De Pensenkermis van het Don Bosco Instituut is in zowat alle opzichten gigantisch te noemen. Om de bijna tienduizend hongerige magen te vullen, laat de school zevenduizend pensen, drieduizend kipfilets, twee ton friet, drieduizend liter frisdrank en duizend liter bier aanrukken. En voor het eerst komt op dat lijstje ook 150 liter Pensenbier te staan. "Samen met brouwer Raymond De Saegher van 4Pajot uit Vlezenbeek hebben we een perfect biertje voor bij de pensen gebrouwen", vertelt Gilbert Torisaen, directeur van het Don Bosco Instituut. "Ik hou zelf veel van bier en heb geholpen bij de ontwikkeling van het Pensenbier. Het is artisanaal gemaakt op basis van onder andere Pajotse zwarte haver, en hergist op de fles. Met 7,4 procent is het wel een biertje waar je van moet genieten. Het is in beperkte oplage verkrijgbaar omdat er natuurlijk nog heel wat andere dranken op de kaart staan. Maar ik denk wel dat het bij de bierliefhebbers zal aanslaan." Het etiket van het Pensenbier werd ontworpen door de leerlingen van de school. Het zijn ook zij die - samen met de leerkrachten - dit weekend zullen opdienen in de grote zaal van Don Bosco. "Honderden leerlingen meldden zich vrijwillig aan om mee te helpen", zegt pedagogisch directeur Wim Verdeyen.6 Januari 2017 - Vontjesbeej van Vaantjesboer verkocht voor goed doel.

HALLE: – Om de tiende verjaardag van café Vaantjesboer in Halle te vieren, bouwde zaakvoerder Bruno ‘Body’ Vandierendonck vorig weekend een feestje met de klanten. Naast de optredens werd een eigen bier gelanceerd: het Vontjesbeej.

Body deed hiervoor beroep op de hobbybrouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek. Het Vontjesbeej, Hals voor Vaantjesbier, is een blond bier met een alcoholgehalte van 7,6 procent. Het werd gebrouwen met ingrediënten uit het Pajottenland. Er werden driehonderd flessen gemaakt. Of er nog een tweede brouwsel komt, is niet duidelijk. De verkoop van het Vontjesbeej werd aan een goed doel gekoppeld. Per verkocht flesje gaat een deel van de opbrengst naar de jongerenorganisatie Habbekrats uit Halle. Deze vereniging houdt zich bezig met kansarme jongeren. Het flesje met het nummer één werd per opbod verkocht. Sander Geerts, die meehielp met het brouwen van het bier, legde voor dit exemplaar honderd euro neer.Precies tien jaar geleden opende Bruno 'Body' Vandierendonck zijn café Vaantjesboer op de hoek van de Beestenmarkt en de Maandagmarkt in Halle. Het café groeide uit tot een van de populairste volkscafé van Halle waar er steeds wel iets te beleven valt. Het bezorgde de Vaantjesboer via de lezers van Het Nieuwsblad onlangs nog voor het tweede jaar op rij de titel van Strafste Café van Halle.25 December 2016 - De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat.

De Biercinema in Haaltert Biercinema verkoopt tijdens de jaarovergang Stoute Miel op vat. Wutte Mie en Ving is er ook verkrijgbaar tussen vele andere lekkere bieren, zorgvuldig uitgekozen en geproefd door Walter, die je bij elk bier een smaakvolle uitleg kan geven.

23 Mei 2016 - Opendeur bij hobby brouwerij 4 Pajot in Vlezenbeek

VLEZENBEEK: – Vier vrienden uit Vlezenbeek: Raymond De Saegher, Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Fred Bouljon starten zo’n drie jaar geleden een bescheiden huisbrouwerijtje op: “4Pajot”. Hun hobby brouwerij is ondertussen gevestigd in een omgebouwde leegstaande koeienstal in de Konijnestraat in Vlezenbeek. Ze brouwen verschillende streekbiertjes: Wutte Mie, Stoute Miel, Ving, Spitfire of biertjes op bestelling . Zondag namen ze deel aan de opendeurdag van Pajotse producenten.

Om de twee jaar organiseert Pajottenland+ een ambassadeursevenement. Dit jaar namen een tiental Pajotse ambassadeurs deel aan die opendeurdag waaronder 4 Pajot in Vlezenbeek. Als kleine, artisanale brouwerij onderscheidt 4Pajot zich van de meer commerciële bieren. Raymond, Geert, Gert en Frederiek gebruiken dan ook zo veel mogelijk ingrediënten uit eigen streek. Raymond De Saegher : “Ondertussen hebben we twee bieren op de markt: onze Wutte Mie en Stoute Miel. Wutte Mie is genoemd naar een legendarische cafébazin aan de hoek Postweg/ Sint-Annastraat te Vlezenbeek en is een wit bier. We gebruiken voor dit bier een bijzondere tarwesoort uit het Pajottenland die bij hoevebakkerij D’Haezeleer in Oudenaken wordt gekweekt en honing uit Vlezenbeek en Herfelingen. Onze Stoute Miel is een stout, een donker bier dus, met zwarte haver (Avena Sativa- Jag de Bellouet) van de Vlezenbeekse landbouwer Miel Coppens. Vandaar ook de naam. Voor beide bieren gebruiken we ook hop uit Sint-Martens-Bodegem. Ondertussen hebben we ook onze Ving klaar, een nieuw bier dat gerijpt is op eiken vat waar ook ooit wijn heeft in gezeten. Ving was ook een gekende dorpsfiguur uit Vlezenbeek met een houten been. De naam is een knipoog naar ons houten vat. We hebben ook een bier Spitfire, specifiek voor bij varken aan het spit zoals in het Pajottenland nog al eens wordt gedaan. We zijn ook bezig aan een bier dat past bij gamba’s voor de gambakweker uit Ternat en zo meer. De kleinschaligheid van onze brouwerij, gecombineerd met professionele vakkennis ( Brouwersdiploma Elishout) laat ons toe om bieren op maat te ontwikkelen en produceren. Een origineel cadeau voor trouwpartijen, babyborrels, bedrijfsfeestjes, enz…” Geert Van Dorsselaer: “Al onze bieren zijn puur artisanaal gemaakt. Dat vraagt dus wat tijd om het te maken. We zijn ook geen professionals. Vandaar dat we de hoeveelheden wat bescheiden houden. We kunnen maximaal 150 liter per keer brouwen. Maar ondertussen worden onze bieren in de lokale cafés in het Pajottenland wel gedronken.” 4Pajot: Waar te verkrijgen? – Bij de 4 brouwers zelf. Hof te Bergeveld, Konijnestraat 86 te Vlezenbeek Een tweetal dagen per maand geopend. Dit wordt op voorhand gecommuniceerd via mailing. Meer info op info@4pajot.be – www.4pajot.be – Hoevebakkerij De Haseleer, Baasbergstraat 65 te Oudenaken – Drankenservice Schoentjes, Bergensesteenweg 747 te Sint-Pieters-Leeuw23 Maart 2016 - 4 Pajot is nieuwe ambassadeur voor Pajottenland en Zennevallei

VLEZENBEEK / PAJOTTENLAND: – Vijf ondernemers uit onze regio mogen zich voortaan ‘ambassadeur van het Pajottenland en de Zennevallei’ noemen: de brouwers van 4Pajot uit Vlezenbeek, Confiserie Pascaline uit Lembeek, Streekproductencentrum uit Halle, Fruit D’Haemer uit Pepingen en de Aardbeienhoeve uit Oetingen. Ze volgden een korte cursus over de streek bij Pajottenland+.

“Met de vijf nieuwe ondernemers erbij tellen we momenteel een twintigtal ambassadeurs’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+.

“Elke producent uit het Pajottenland en de Zennevallei die met het streekmerk aan de slag gaat, volgt op een avond de minicursus over het Pajottenland en de Zennevallei. Zo kunnen ze hun bezoekers vertellen waar de naam van de streek vandaan komt en wat die naam betekent.

Verder verklaren we ook de intussen bekende 3B’s: Bruegel , (lambiek)bieren en het Belgisch trekpaard. Drie onderwerpen die uniek zijn voor onze regio. Ten slotte voegen we er ook nog een stukje geschiedenis aan toe.”

Op het einde van de avond ontvangen de kersverse ambassadeurs een bordje om aan de ingang van hun bedrijf op te hangen.